Kindertuinen algemeen

SPEELS LEREN OVER EN IN DE NATUUR voor Tuinpeuters 2,5-3 jaar, Tuinkleuters 4-6 jaar, Tuinkinderen 7-9 jaar en Tuintieners 10-13 jaar. 

Bekijk voor een indruk over eerdere tuinavonturen de belevenissen van alle leeftijdsgroepen op Kindertuinen Vlaardingen | Facebook

Wil je je kind opgeven om mee te doen aan de activiteiten op de Kindertuinen? Stuur een e-mail aan kindertuinen@gmail.com met vermelding van voor- en achternaam plus geboortedatum kind, en de naam plus telefoonnummer van de verantwoordelijke volwassene. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie op maat

Ons doel is om stadskinderen van jongs af aan vertrouwd maken met de seizoenen, aarde, water, tuindiertjes boven en in de grond, bomen, zaden, groenten en bloemen. Op speelse wijze leren de kinderen over de cirkel van het leven, door samen te werken. Dit doen we zowel in samenhangende wekelijkse educatielessen als in maandelijkse en seizoensgebonden programma's binnen een thema. Hiervoor hebben we twee groepen peuters, twee groepen kleuters, een groep kinderen en een groep tieners. De allerjongsten komen samen met een (groot)ouder, de anderen zelfstandig.

We laten de kinderen bijvoorbeeld planten, zaaien, oogsten, koken, knutselen. Om zaken uit te leggen maken we gebruik van theater en handpoppen, verder ligt de nadruk op veel zelf doen. En dat kan op ons gezellige, veilige terrein met veel mogelijkheden! We werken zoveel mogelijk buiten, met een uitwijkmogelijkheid naar de kassen bij kou en regen. Alle teams hebben vaste begeleiders met een VOG en werken volgens het 4-ogen principe. Maar het allerbelangrijkste: het is héél erg LEUK!!

kinderen verven
Kinderen met een vergrootglas

Tuinpeuters 2,5 en 3 jaar

We hebben twee groepen: elke 1e en 2e dinsdag van de maand komen onze jongste tuin-avonturiers, samen met mama /papa /oma of opa om 10.00 uur gezellig koffie/thee en limonade drinken, met iets lekkers dat verband houdt met het thema van die maand en gebakken wordt door Trix van MOM.  Als ze weer even gewend zijn, en de (groot)ouders bij gebabbeld, gaan we van 10.15-11.15 uur aan de slag om spelenderwijs te leren en te ontdekken volgens het programma dat gaat over water (september), dieren (oktober), herfst (november). Na de winterstop gaan we verder met winter (februari), bomen (maart), lente (april), vlinders (mei) en zomer (juni). Doe je ook mee?   

Tuinkleuters 4 - 6 jaar

We hebben twee groepen: elke 1e en 3e zaterdag van de maand komen onze jonge natuurontdekkers zelfstandig van 14.00-16.00 uur op speelse wijze leren over het thema van de maand. Elke groep bestaat uit maximaal 16 kleuters, heeft een team van vier vaste begeleiders plus Hulptieners en volgt een programma met een vaste opbouw die de kinderen heel snel weten. Het thema wordt geïntroduceerd door Bolleke de Boom en zijn bosvriendjes, we gaan een relevante knutsel maken en ondernemen met z'n allen of soms opgesplitst in sub-groepjes allerlei leuke activiteiten. De thema's zijn eerst water/september, dieren/oktober en herfst/november. Na de winterstop gaan we verder met winter/februari, bomen/maart, lente/april, vlinders/mei en zomer/juni. En dat is elke maand weer genieten van hun enthousiasme! 

Kinderen met een schepnet
Kinderen met gietertjes
Tuinkinderen 7-9 jaar

De Tuinkinderen komen in drie blokken van elk 8 lessen. Elk blok is apart te volgen en behandelt een ander seizoen. Het eerste blok HERFST begint op 20 september 2023. Na 4 lessen is het herfstvakantie, daarna weer 4 lessen t/m 15 november. Na de winterstop is het tweede blok WINTER gepland van 24 januari 2024 t/m 20 maart (niet in de voorjaarsvakantie) en het derde blok LENTE van 10 april t/m 12 juni (twee weken pauze in de meivakantie). 

Ieder blok kost € 10,00 alles inbegrepen en de kinderen worden elke woensdagmiddag van 15.00-16.30 uur verwacht.

In de lessen wordt elke week aandacht besteed aan een tuindier, aan verborgen leven, groente/fruit/bloemen en alles wat daarmee samenhangt. We werken zoveel mogelijk buiten, zowel in groepjes als samen. De lessen zijn heel gevarieerd met veel aandacht voor zelf doen en ontdekken. 

Tuintieners 10-13 jaar

 Voor Tuintieners organiseren we een drieluik van thema-maaltijden op zaterdagen: 11 november 2023, 10 februari 2024 en 11 mei 2024. Steeds van 17.00-19.30 uur, inloop 16.45 uur. De kosten zijn € 15,00 totaal, vooraf te betalen, en er kunnen maximaal 10 tieners deelnemen. De workshops gaan door bij een minimale aanmelding van 6 tieners. De tieners doen alles zelf voor deze maaltijden: de voorbereidingen, de bereiding, de gezamenlijke maaltijd met de leiding en het opruimen. Met gezellige nababbel!   

Knutselen in de kas