Stadslandbouw
Van Ruytenburch

Verbouwt groenten en bloemen op een gezonde en duurzame wijze vanuit een maatschappelijk betrokken visie en probeert daarnaast kinderen te enthousiasmeren voor de natuur. Zie voor actuele informatie ook onze Facebookpagina.

Meer lezen
Landgoed Hoogstad
akker

Wat is de doelstelling van de stadslandbouw?

Stadslandbouw draagt bij aan een aantrekkelijke en duurzame stad.

Stadslandbouw draagt bij aan een aantrekkelijke en duurzame stad en biedt zo een groene ontmoetingsplek voor vrijwilligers met hart voor de natuur. Stichting Stadslandbouw Van Ruytenburch is in april 2013 opgericht. Op de stadsakker aan de Westlandse weg 250 bij Pannenkoekenrestaurant De Soete Suikerbol worden groenten en bloemen verbouwd en verkocht. In tuin Holy, op het tuinencomplex naast de scouting, worden groenten verbouwd en verkocht. Om en in de kas naast Pannenkoekenhuis t Hof worden bloemen en planten opgekweekt en educatieve natuurprogramma's gegeven voor kinderen van 2,5 t/m 13 jaar in de Kindertuinen. In dezelfde kas bevindt zich het populaire pop-up restaurant MOM (maaltijden op maandag). Stadslandbouw Van Ruytenburch wordt volledig gedragen door vrijwilligers.

De akker aan de Westlandse weg 250 is nu gesloten.

Voor groente, klein fruit, jam, honing en bloemen kunt u in het oogstseizoen terecht op:

Bloemen: Akker aan de Westlandse weg 250
- Woensdag : 10-12 uur
- Donderdag : 15-17 uur
- Iedere laatste zaterdag van de maand in juni t/m september : 14-16 uur

Groenten: Akker aan de Westlandse weg 250
- Maandag en woensdag : 9-12 uur
- Iedere laatste zaterdag van de maand in juni t/m september: 14-16 uur
- 30 september Oogstmarkt: 12-16 uur

Groenten: Tuin Holy-tuin aan de Lemsterlandhoeve 79
- Woensdag : 10-14 uur
- Iedere 1e en laatste zaterdag van de maand : 10-14 uur
- 30 september Oogstmarkt: 12-16 uur

Voor Maaltijden op maandag en educatieve programma's: zie MOM en Kindertuinen.

Voor wie is het bedoeld?

Voor iedereen met een
‘groen hart’

Vind je het heerlijk om andere natuurliefhebbers te ontmoeten, samen buiten te werken en na ‘gedane arbeid’ in oogsttijd soms naar huis te gaan met verse biologische groenten of bloemen? Of werk je graag met kinderen in onze Kindertuinen? Of vind je het leuk maaltijden voor anderen te bereiden bij MOM? Dan is de Stadslandbouw iets voor jou. Kom gewoon een keer vrijblijvend kijken of draai een keer mee op één van de locaties. Met elkaar draag je via de Stadslandbouw bij aan een aantrekkelijke en duurzame stad. Iedereen met een 'groen hart' kan een bijdrage leveren aan één of meerdere locaties, die onderling verbonden zijn! Stadslandbouw draagt op duurzame wijze bij aan een aantrekkelijke stad, en liefde voor de natuur kan al vanaf jonge leeftijd eigen gemaakt worden.
Voor iedereen met een groen hart

Nieuws

Zin om vrijwilliger te worden?

Kennis opdoen en het zichtbaar maken van een biologische & ecologische teeltwijze

Stadslandbouw van Rutyenburg omgslag foto

Willem van Ruytenburch

Wist je dat onze naamgever de heer Van Ruytenburch, die prominent op de Nachtwacht van Rembrandt staat, zijn landgoed in Vlaardingen had?

Willem van Ruytenburch was een Amsterdamse koopman (handelaar in onder andere specerijen). Hij werd rond 1639 wethouder van Amsterdam en trad daar toe tot de Schutterij van Frans Banninck Cocq Van 1627 tot 1652 was hij Heer van Vlaerdingen en Vlaerdingen Ambacht. Hij was de zoon van Pieter Gerritszn. Van Ruytenburch op Rembrandts schilderij De Nachtwacht is hij de man in het geel. De titel Heer van Vlaerdingen erfde hij van zijn vader, die deze op zijn beurt had gekocht in 1611. Zodoende waren de Van Ruytenburchs niet echt van adel. Opgravingen in 2004 hebben zijn huis blootgelegd in Vlaardingen aan de Hoflaan in de buurt van onze kas en kindertuin. Nu snapt u hoe de Stadslandbouw Vlaardingen aan de mooie naam Stadslandbouw Van Ruytenburch is gekomen.

Stadslandbouw van Ruytenburch Willem van Ruytenburch

De geschiedenis van de Stadslandbouw in Vlaardingen

De geschiedenis van de Stadslandbouw in Vlaardingen

Stichting Stadslandbouw Van Ruytenburch is in april 2013 opgericht.

Nel Versteeg was 10 jaar geleden de eerste voorzitter van de Stadslandbouw. Het idee is, bij een goed glas wijn, ontstaan op een jaarlijks weekendje weg van een groep vrouwen. Een burgerinitiatief was destijds populair. Nel Versteeg en Annemarie Broek zijn achter het idee van Stadslandbouw in Vlaardingen gaan staan. Nel Versteeg had al wat contacten in de Vlaardingse politiek. Na een bezoek aan de burgemeester en enkele wethouders leek Stadslandbouw in Vlaardingen kansrijk. Al snel werden meerdere vrijwilligers met een “groen hart” bij het initiatief betrokken. Tegelijkertijd was er een ander burgerinitiatief ontstaan rond een plek voor ZZP’ers in de oude Brandweerkazerne aan de Hoflaan. Aan de achterzijde daarvan lag al jaren een stuk grond braak. De beoogde projectontwikkelaar was Heymans. Er zou een nieuwe wijk komen maar de ontwikkeling daarvan verliep traag. Destijds was de woningmarkt nog niet zo booming. Stadslandbouw kreeg het ‘tijdelijk gebruik’ van de grond. Er werd een avond georganiseerd in café de Hommel om daar bekendheid aan te geven. Daar werd ruimschoots op gereageerd. Er mocht een grote ruimte als clubhuis gebruikt worden in de oude brandweerkazerne. Daar is ook Maaltijden op maandag (MOM) ontstaan. Twee jaar later kwamen de kas en de tuin er om heen aan de Hofsingel leeg te staan. Er was in Vlaardingen geen geld meer voor natuureducatie en schooltuinen. Jan Robberegt, toen net onze voorzitter en ex wethouder, heeft ervoor gezorgd dat Stadslandbouw de kas en de kindertuinen “om niet” mochten gebruiken. Later zijn ook de schooltuinen in Holy-Noord bij het scoutingcomplex door de gemeente overgedragen aan de Stadslandbouw. Uiteindelijk startte de bouw van woningen bij de brandweerkazerne en verhuisde de Stadslandbouw naar de akker bij boerderij Moerman aan de Westlandse weg, ook wel Hoogstadboerderij genoemd. Deze boerderij en omliggend terrein stond toentertijd al 25 jaar leeg. De grond was van de gemeente. In 2020 heeft de gemeente het gebouw en de grond aan de eigenaar van Pannenkoekhuis de Soete Suikerbol verkocht. Vanaf het begin was er een goed contact met nieuwe eigenaar, Marlene van Buuren. Samen kwamen zij tot de conclusie dat dat de akker met de groenten en bloemen een prachtige entree was voor de Soete Suikerbol. De Stadslandbouw mag de akker gebruiken.