Bloemen

Akker
Wat doet de bloemengroep?

Op de akker van Van Ruytenburch aan de Westlandseweg 250-254 worden bloemen en groenten gekweekt. De bloemengroep bestaat uit ongeveer 16 enthousiaste vrijwilligers, die een, twee of drie dagen per week op de akker aan het werk zijn. We kweken een ruim assortiment van eenjarige en vaste snijbloemen, waaronder dahlia’s, zonnebloemen en lathyrus.

Onze werktijden zijn op dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 - 17.00 uur en op woensdag van 10.00 - 12.00 uur. Als het erg warm is wijken we wel eens uit naar de avond.            

Bloemen kopen?

Op de woensdag en donderdag kunnen klanten langskomen voor een bos bloemen tegen een kleine bijdrage. Zelf plukken mag niet, wel aanwijzen wat je wilt hebben. Een van onze vrijwilligers hanteert dan de schaar voor een mooi boeket. Op de laatste zaterdag van de zomermaanden houden we Open Akker. Dit jaar is dat op 17 juni van 11.00 - 16.00 uur, 29 juli en 26 augustus van 14.00 - 16.00 uur. Dan kan iedereen een kijkje komen nemen en een mooi boeket kopen.  Op 30 september is er de Oogstmarkt van 12.00 - 16.00 uur, waarbij ook boeketten te koop zijn.

Boeket
Veen
Meer over de bloemengroep

Vanaf een jaar na de start van Stadslandbouw Van Ruytenburch zijn er bloemen gekweekt. Op het terrein achter de brandweerkazerne werd een deel van het land bestemd voor bloemen. Veel eenjarigen en ook wat vaste planten. Een aantal vrijwilligers heeft samen met een groep leerlingen van het VOS een leuke bloementuin aangelegd. We hebben daarmee zelfs in het landelijke tuinblad Groei & Bloei gestaan.

 Na de verhuizing naar het Moermanterrein is een deel van de akker aangewezen voor de bloementeelt. De eenjarigen zaaien we voor in de kas. Daarna volgt het verspenen en in mei worden de plantjes op de akker uitgezet. Onze dahlia’s overwinteren in de kas. Ze worden in het voorjaar opgepot en vervolgens op de akker uitgeplant. De vaste planten staan het hele jaar door op de akker.

Ieder jaar kiezen we een goed doel, waaraan we bloemen schenken.

Eind september is er de Oogstmarkt, waarbij ook bloemen en groente verkocht worden.

 Een andere activiteit is het organiseren van bloemenworkshops. Deelnemers krijgen uitleg over het samenstellen van een boeket, waarna onder begeleiding bloemen worden geknipt. Daarna gaat iedereen aan de slag om een mooi boeket te schikken. Dit alles onder het genot van koffie of thee en een gebakje van de pannenkoekboerderij.

uitpoten zaaigoed

Onze vrijwilligersgroep werkt met veel plezier op de akker en in de kas. Maar uitbreiding van de groep is altijd welkom. Werk je graag met je handen in het groen, samen met een gezellige groep mensen, kom dan eens langs op een van de werkdagen om kennis te maken. Of neem contact op via het contactformulier.

stekken