Bloemen

akker
Wat doen wij?

Op de akker van Van Ruytenburch aan de Westlandseweg 250-254 worden bloemen en groenten gekweekt. De bloemengroep bestaat uit ongeveer 18 enthousiaste vrijwilligers, die een, twee of drie dagen per week op de akker aan het werk zijn. We kweken een ruim assortiment van eenjarige en vaste snijbloemen, waaronder dahlia’s, zonnebloemen en lathyrus.

Wanneer doen wij dit?

Onze werktijden zijn op dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 – 17.00 uur en op woensdag van 10.00 – 12.00 uur. Als het erg warm is wijken we wel eens uit naar de avond. Op de woensdag en donderdag kunnen klanten langskomen voor een bos bloemen tegen een kleine bijdrage. Zelf plukken mag niet, wel aanwijzen wat je wilt hebben. Een van onze vrijwilligers hanteert dan de schaar voor een mooi boeket.

boeket
akker 2020

Vanaf een jaar na de start van Stadslandbouw Van Ruytenburch zijn er naast groenten ook bloemen gekweekt. Op het terrein achter de brandweerkazerne werd een deel van het land bestemd voor bloemen, veel eenjarigen en ook wat vaste planten.

Een aantal vrijwilligers heeft daar samen met een groep leerlingen van het VOS een leuke bloementuin aangelegd. We hebben daarmee zelfs in het landelijke tuinierblad Groei & Bloei gestaan. Na de verhuizing naar het Moermanterrein is een deel van de akker aangewezen voor de bloementeelt. De eenjarigen zaaien we voor in de kas.

Daarna volgt het verspenen en in mei worden de plantjes op de akker uitgezet. Onze dahlia’s overwinteren in de kas. Ze worden in het voorjaar opgepot en vervolgens op de akker uitgeplant. De vaste planten staan het hele jaar door op de akker.

Ieder jaar kiezen we een goed doel, waaraan we bloemen schenken. Zo krijgen dit jaar aanloophuis De Groene Luiken en het Herman Fransenhuis wekelijks een of meer bosjes bloemen.

Op de laatste zaterdag van de zomermaanden houden we Open Akker. Dan kan iedereen een kijkje komen nemen en een mooi boeket komen kopen. Dat zijn altijd heel gezellige middagen. Eind september is er de Oogstmarkt, waarbij ook bloemen en groente verkocht worden.

uitpoten zaaigoed

Een andere activiteit is het organiseren van Bloemenworkshops. Deelnemers krijgen uitleg over het samenstellen van een boeket, onder begeleiding van vrijwilligers worden de bloemen geknipt en daarna gaat iedereen aan de slag om een mooi boeket te schikken. Dit alles onder het genot van koffie of thee en een gebakje van de pannenkoekboerderij.

Onze vrijwilligersgroep werkt met veel plezier op de akker en in de kas. Maar uitbreiding van de groep is altijd welkom. Werk je graag met je handen in het groen, samen met een gezellige groep mensen, kom dan eens langs op een van de werkdagen om kennis te maken. Of neem contact op via email

stekken